Nog drie werkdagen

Dinsdag 1 december

Onze tijd zit er bijna op en dan moeten de Nepalezen laten zien dat ze de huizen helemaal zelf kunnen afmaken en wij hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken. Raby is gisterenavond laat pas aangekomen met balken en cement en nog wat andere materialen. Er lopen nog enkele Nepalezen naar boven om Raby te helpen om de truck uit te laden en in het donker worden nog enkele balken naar beneden gesjouwd.

Vandaag willen we huis 1 afmaken. We zetten de beste metselaars in om aan beide kanten van het huis de nok verser af te metselen. Hugo en Remco leggen de zinken nokplaat op de nok van het dak. Een lastig karwei. Aan beide zijden van het dak, kun je nu nog op de nok klimmen en Hugo en Remco schuiven zo via de zijkant naar het midden toe om de nokplaat vast te schroeven.

Hans, Paul en Johan maken een ‘store’ van bamboe en oude zinken platen, zodat we daar donderdag al het gereedschap en materiaal in kunnen stallen. Ook hebben we een uitleensysteem bedacht dat straks wordt beheerd door Jit. We laten namelijk al het gereedschap dat we uit Nederland hebben meegenomen en in Nepal hebben gekocht in Thulo Parsel achter. Bosman Watermanagement, het bedrijf waar Hugo werkt heeft heel veel gereedschap geschonken.

We worden weer uitgenodigd om ergens te eten. Deze keer gebruiken we de lunch bij Karma, een aardige man van tegen de zestig. Hij spreekt goed Engels want hij is vroeger trekkingkok geweest. Ook hij wil graag laten zien hoe hij nu woont. Net als de anderen in een klein tentje van bamboe en zeil. We merken de afgelopen weken al dat de winter er aankomt. Overdag is het nog wel aangenaam, maar ‘s avonds koelt het snel af. Heel veel gezinnen moeten dus ook in de winter in deze tentjes wonen en slapen.

We hebben 54 balken geleverd gekregen. Dat is in ieder geval genoeg om nog een balkenlaag aan te brengen bij huis 2. Ook zagen Hugo en Remco alvast de kozijnen voor de andere huizen.

Helaas krijgen de metselaars een kant van het huis net niet af. Het zijn nog een paar stenen. Maar het is welletjes. Morgen maken de Nepalezen het af.

nepal20151201_02nepal20151201_01 nepal20151201_03

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *