EZ ondersteunt Actie Hans en Fabienne

Toen Hans op zijn werk, Ministerie van Economische Zaken, vertelde over zijn actie was de afdeling Communicatie meteen geïnteresseerd. Een van de medewerkers interviewde Hans en werd gegrepen door de betrokkenheid en motivatie. Een mooi artikel op intranet van EZ werd gepubliceerd. Veel collega’s binnen EZ steunen de actie inmiddels.

Alleen geld geven is niet genoeg

Nieuwsbericht | 09 juni 2015

Alleen geld geven is niet genoeg, vond Hans Buijing van Bureau Managementondersteuning, directie Bedrijfsvoering. En dus vertrekt hij – samen met zijn vrouw, een aantal vrienden en een aannemer – in oktober naar het door zware aardbevingen getroffen Nepal, naar het bergdorp Thulo Parsel om ter plekke de bevolking te helpen met de wederopbouw van hun dorp.

foto 1 bij krantenartikel EZ

Voor het huis van Jit. Het huis is na de beving onbewoonbaar verklaard.

“Mijn vrouw en ik komen al jaren in Nepal. We lopen daar bergtochten in de Himalaya en zo’n tien jaren geleden kwamen we in contact met Jit Lama, die op die tocht onze drager was. We hebben hem in die 3 weken dat we gezamenlijk liepen, goed leren kennen. Sterker nog: we hadden een klik. Hij vertelde ons over de erbarmelijke omstandigheden thuis – door hoge ziekenhuiskosten voor zijn vader die door een ziekte zijn beide benen had verloren, zat de familie diep in de schulden – en we besloten hem en zijn familie financieel te ondersteunen.”

Vruchtbare bodem

“We hebben hem en zijn familie in de jaren daarna financieel gesteund en dat is in vruchtbare bodem is gevallen. Jit en zijn twee broers hebben van dat geld een opleiding kunnen volgen. Jit is nu onderwijzer, zijn broer studeert in de hoofdstad Kathmandu en ook de jongste broer doet het goed. We hebben hen vanaf die eerste keer elk jaar ontmoet. Ze gingen ook altijd met ons mee op onze tochten, zodat ze geld konden bijverdienen als drager of gids. Elk jaar ging het weer een stukje beter met hen.”

“Hun leven dat ze zo weer stukje bij beetje opbouwde, stortte echter letterlijk en figuurlijk op 25 april weer in. De aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter heeft hun dorp, dat zo’n 80 km ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu ligt, zwaar beschadigd. Gelukkig zijn Jit en zijn broers ongedeerd gebleven. Van hun dorp is echter 80% van de huizen ingestort, zwaar beschadigd en onbewoonbaar.”

foto 2 bij krantenartikel EZ

Van links naar rechts: Nir, Jit, Hans en Ravi

Spinningmarathon

“We hebben geen moment getwijfeld. We moeten dat dorp helpen, we gaan geld inzamelen en we gaan het daar naar toe brengen. We hebben een rekening geopend. We hebben familie, vrienden en kennissen aangeschreven om een donatie. En een bevriende sportschoolhouder wilde een spinningmarathon organiseren. Het liep prima. De spinningmarathon leverde 1000 euro op en de donaties stroomden binnen. ‘We geven liever aan jou, dan aan die grote nationale actie giro 555, zeiden veel mensen. Dan weten we tenminste zeker dat het geld goed terechtkomt.”

“Op een gegeven moment kreeg ik een telefoontje van een aannemer. Hij had gehoord van onze actie en wilde helpen. Door met ons mee te gaan naar het bergdorp en daar ter plekke te gaan helpen met het bouwen van de huizen. Woooh, wat een aanbod! En dat is dus wat we gaan doen. We gaan in oktober met een club vrienden naar Thulo Parsel en we gaan – samen met de bevolking – de tien huizen die nu onherstelbaar zijn beschadigd, opnieuw bouwen. En de twee huizen die gedeeltelijk zijn ingestort, gaan we herstellen. Maar op zo’n manier dat de huizen een volgende aardbeving wel zullen doorstaan. Zo gaan we de inwoners van Thulo Parsel bijvoorbeeld leren om met beton te werken.”

Vliegende start

“Wat we natuurlijk hopen, is dat door het voor te doen, die kennis zich verder zal verspreiden. We hebben er dan ook expres voor gekozen om – afgezien van het beton – zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen die daar al voorhanden zijn. Ik ga in augustus alvast vooruit om dat materiaal bij elkaar te zoeken, of te bestellen, zodat we een vliegende start kunnen maken”.

“We hebben inmiddels 8500 euro bij elkaar. Daar kunnen we al veel voor doen. Maar het moet gezegd, we kunnen natuurlijk meer geld voor meer materialen goed gebruiken. Ik wil dan ook een oproep doen aan alle EZ-ers. Als je wat kunt missen, doneer het dan op rekeningnummer NL 36RABO 0303078138 tnv J.H. Buijing onder vermelding van Help Thulo Parsel in Nepal. Geef dan ook even je mailadres, want dan kan ik je op de hoogte houden van wat we precies met het geld gaan doen. En als je vragen hebt, mail me: j.h.buijing@minez.nl. Namens Jit Lama, zijn broers en zijn dorpsgenoten, alvast heel veel dank.”[arthur simon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *