Start project 2019

Half januari 2019 starten we met de bouw van drie huizen in Thulo Parsel. Ook leggen we een tweede waterleiding aan.

Hans en Fabienne hebben samen met Paul Grooteman (een van de vrijwilligers) in november 2018 een bezoek gebracht aan de twee bergdorpen Thulo Parsel en Bhimkhori. Het bezoek was bedoeld om de laatst gebouwde huizen (negen in Bhimkhori en één in Thulo Parsel) te bekijken, maar ook om nieuwe aanvragen voor een huis zelf te beoordelen. We willen namelijk altijd zelf beoordelen welke activiteiten we wel en welke we niet willen financieren. We hebben verschillende families bezocht. Het doet ons goed dat we voor de allerarmsten de mogelijkheid kunnen bieden een nieuw huis te bouwen. De gezinnen die we bezochten wonen, of nog in een levensgevaarlijk huis, of in een tijdelijk huisje van golfplaten. Voor drie gezinnen in Thulo Parsel hebben we definitief afspraken gemaakt een nieuw huis te bouwen. Voor een vierde huis in Bhimkhori wordt later beslist wanneer de financiële middelen toereikend zijn.

De drie families waarvoor we gaan bouwen zijn allemaal erg arm. Het eerste huis wordt gebouwd voor een ouder echtpaar (tussen 60 en 70 jaar). Zij hadden een paar jaar geleden voor de aardbeving zelf een nieuw huis gebouwd en van het oude huis hadden zij een stal gemaakt. Door de aardbeving is het huis helemaal onbewoonbaar geraakt, waardoor ze weer samen met de dieren in de stal wonen. Ze hebben geen inkomsten en ze werken elke dag samen hard op hun landje.

De tweede familie is een echtpaar rond de 40 jaar, met één zoon. De zoon is ziek. Het is onduidelijk wat hij heeft. Maar hij wordt voor zijn ziekte steeds opgenomen in Kathmandu. In Nepal is er geen zorgverzekering en dat betekent dat deze familie heel veel geld kwijt is aan de gezondheidszorg voor hun zoon. Na de aardbeving hebben zij een hutje gebouwd van golfplaten en wonen daar nu al ruim drie jaar in. Dit huis gaan we bouwen van het geld van Stefan Eij, die met zijn persoonlijke actie een bedrag van ruim € 5.000,– heeft gedoneerd.

De derde familie (een ouder echtpaar) woont ook onder erbarmelijke omstandigheden in een hutje van golfplaten.


We gaan in Thulo Parsel ook een nieuwe en extra watervoorziening aanleggen. De oude bron die we drie jaar geleden hebben gevonden en waar vandaan we een waterleiding hebben aangelegd, geeft niet het hele jaar voldoende water voor het hele dorp. Het water neemt in de droge perioden behoorlijk af en de reserves zijn dan niet voldoende om iedereen van water te voorzien. Water is natuurlijk een belangrijke basisbehoefte en gewoon noodzakelijk. We hebben een nieuwe bron gevonden. Wel wat verder weg van het dorp maar met een meer dan voldoende hoogteverschil. Het verval zou genoeg moeten zijn om het water stromend te houden. De bron is inmiddels geregistreerd als voorziening voor Thulo Parsel. We gaan zo snel mogelijk een bassin maken en vervolgens gaan we ongeveer 900 meter waterpijp aanleggen om het water naar het dorp te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *