Metselen ‘Nepali way’

Zaterdag 21 november

Zoveel mogelijk Nepalezen worden opgetrommeld om het zand naar beneden te dragen. Het zand ligt aan de weg zo’n 200 meter hoger. We beginnen vandaag met het metselen van de muren van huis 1. Rondom het huis liggen de stenen van het afgebroken huis. Het lijkt makkelijk om met deze brokken steen te metselen. We denken dat we zeker 1 meter hoog moeten kunnen komen vandaag. Vishnu heeft er wel verstand van en er is nog een oud baasje die wel weet hoe je dit moet aanpakken. De Nepalezen bekijken elke steen en splijten de stenen of hakken er wat af, zodat we precies 30 cm brede muren metselen. Het lijkt ons nogal omslachtig en niet erg productief. De Hollanders gaan de fundering storten van huis twee en laten het metselen daarom maar over aan de Nepali. Het worden immers hun huizen.

Na een paar uur zijn er twee lagen stenen gemetseld. En we moeten toegeven: het is vakwerk en het ziet er mooi uit.

We hebben weer geluk vandaag want ook werkvoorbereider Rabi arriveert in de middag met 18 balken en 7 platen voor bekisting van huis 3 en ook nog eens 4.000 kilo zand. Bij elkaar hebben we nu 12.000 kilo zand, 4.000 kilo grind en 3.000 kilo cement gekocht en 50 loodzware balken. En dat moet allemaal op de rug naar beneden gedragen worden. Een andere manier is er niet. We hebben diep respect voor de oersterke Nepalezen.

Aan het einde van de werkdag is de fundering gestort van huis 2, zijn de muren van huis 1 40 cm hoog, Hugo heeft een Nepalese afzuigkap gemaakt van betonijzer en golfplaten en hebben we genoeg spullen om voorlopig verder te werken. De brandstofcrisis duurt nog steeds voort. Onze truck heeft nog net genoeg benzine om weer in Kathmandu te komen en gaat in de rij staan voor diesel. Over een paar dagen kan hij dan weer balken komen brengen.

Nepal - 20151121_03 Nepal - 20151121_02 Nepal - 20151121_01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *