Nieuwe watervoorziening voor het dorp

Donderdag 19 november

Remco en Hugo gaan vandaag naar de nieuwe waterbron om daar een nieuwe voorziening voor het dorp aan te leggen. De oude bron geeft na de aardbeving nauwelijks nog water, en met een nieuwe watervoorziening zou het hele dorp enorm mee geholpen zijn. Alleen ‘s ochtends en ‘s avonds komt er wat water naar het dorp en zorgen de dorpelingen er
voor dat alle watertonnen worden gevuld. Remco en Hugo gaan samen met Vishnu, een sterke pezige vijftiger en nog wat dragers om de waterpijp, stenen en het cement te dragen. Remco wil wel proberen om op de Nepalese manier te dragen. Dus een mand op je rug die je eigenlijk draagt met een band om je voorhoofd.

Bouwplaats 2 moet worden opgeruimd en geordend. De stenen liggen overal en zo is er geen plaats om te werken. De fundering van bouwplaats 1 ziet er mooi uit en de afdeklatjes en moeren kunnen er af worden gehaald en worden hergebruikt.

Hans en Paul gaan bouwplaats 3 en 4 inspecteren. Bouwplaats 3 ligt er keurig bij en is vlakbij bouwplaats 1. Bouwplaats 4 ligt veel hoger en is lastiger te bereiken. Het grind van bouwplaats 1 moet naar bouwplaats 4 worden gebracht. Een zware klus waar ook drie dames, zeker 60+, hun hand niet voor omdraaien en gewoon met vijftig kilo naar boven lopen.

Hugo en Remco zijn de hele ochtend bezig bij de waterbron. En is een bron met een flinke straal water, maar daar mogen we niet van aftappen omdat het water naar een ander deel van het dorp gaat. Je snapt het niet, maar blijkbaar zijn er hier toch regels van de Nepalese overheid over het water. Na wat heen en weer gebel is het toch handiger om Jit even te sturen. En er wordt een man van het andere dorp bij gehaald. Hugo en Remco snappen er niks van, het lijkt net of de mannen ruzie hebben, maar toch is het ineens blijkbaar geregeld. Remco en Vishu blijven de hele dag bij de bron om een bassin te metselen. Ook hebben ze wat hulp van een paar jongetjes van een jaar of tien die het allemaal erg interessant vinden.

Het zand is nog steeds niet gearriveerd en er is druk overleg over de materialen met Rabi in Kathmandu. De houten balken zijn ineens niet meer leverbaar en het bestelde hout voor de zoldervloer is schreeuwend duur, dus we gaan het hout van de oude huizen gebruiken.

Om vijf uur komen Vishnu en Remco terug met goed nieuws. Het water loopt door de pijp en het waterbassin is gemetseld. Nu nog 300 m slang bij laten kopen in Kathmandu en dan kan alles aangesloten worden.

Nepal - 20151119_03 Nepal - 20151119_04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *