Beton storten

Woensdag 18 november

Vandaag gaan we op twee bouwplaatsen tegelijk werken. ‘s Ochtends na het ontbijt bespreken we de taakverdeling en gaan we om half zeven aan de slag. De Nepalezen staan al klaar. Op bouwplaats 1 wordt de bekisting in orde gemaakt zodat we vandaag wellicht het eerste beton kunnen storten. Een precisiewerkje dat wel even wat tijd nodig heeft.

Werkvoorbereider Rabi gaat vandaag terug naar Kathmandu om nog wat spullen te kopen en om naar de truck met zand, die onderweg is gestrand, te kijken. Dat is wel pech, want zonder zand kunnen we geen cement maken.

Op bouwplaats 2 graaft een ploeg van vier man de gleuf uit. Hier komt het huis van Pemba en zijn moeder. De vader van Pemba is overleden en dan heb je hier in Nepal als oudste zoon de plicht om voor je moeder te zorgen. Pemba (23) is drager bij trekkings en verdient daarmee de kost. Daar kan hij nauwelijks van rondkomen. Bij bouwplaats 2 is de grond veel harder en er liggen enorme keien in. De Nepali weten wel hoe ze daarmee om moeten gaan en slaan met een moker met enorme kracht de stenen aan diggelen.

We hebben al een paar talenten gescout onder de Nepalezen. Na twee dagen zie je al wie initiatief toont en snel werkzaamheden onder de knie heeft. Sanu is een van de zonen van Maia. Ook Maia is weduwe en voor Maia gaan we huis 3 bouwen. Sanu heeft net als zijn broer Prakash al in de bouw gewerkt in Kathmandu en dat is te merken. Sanu en Pemba zijn harde werkers en maken heel zelfstandig het raamwerk van betonijzer voor de bekisting. Na twee dagen hebben ze het betonijzer al bijna klaar voor drie huizen.

Na de lunch is de bekisting van huis 1 door Remco goedgekeurd en gaan we beton storten met de kleine betonmolen die we uit Nederland hebben meegebracht. De Nepalezen weten niet wat ze zien, want beton wordt hier meestal nog met de hand gemaakt. Dus gewoon scheppen en omscheppen. Een heel tijdrovend karwei en zwaar karwei. Het loopt geolied. Een paar Nepalen scheppen het zand, grind en cement in de kuip. Een paar jonge meisjes vinden het leuk om de emmers water aan te dragen. Hans rijdt met de kruiwagen met cement heen en weer. En Paul en Johan werken met de trilnaald en strijken het beton glad. Om iets over zeven is de hele fundering gestort. Ons eten, klaargemaakt door trekkingkok Boj Kumar staat al klaar in onze eettent. Na het eten ruimen we nog even de bouwplaats op en dan is het wel welletjes voor vandaag.

Nepal - 20151119_01  Nepal - 20151119_02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *