Project start-up

Dinsdag 17/11

Om zes uur gaat de wekker en wordt het langzaam licht in Nepal. De kok die voor ons de hele bouwperiode gaat koken heeft al een heerlijk ontbijt gemaakt. Havermoutpap en pannenkoeken. De Nepalezen die graag een huis willen, staan klaar om te helpen. Want dat is de afspraak: iedereen die in aanmerking wil komen voor een nieuw huis, zal moeten helpen zonder daarvoor betaald te worden. En zo kan ook iedereen leren hoe ze aardbevingsbestendig moeten bouwen. We willen totaal 14 families helpen. Dat gaat echter niet in een keer. Het plan was om nu met vier huizen te starten. Door de brandstofcrisis hebben we onze doelen wel wat bij moeten stellen en we gaan het zien wat we nu kunnen realiseren.

Johan en Remco zetten snel de bouwplaats uit zodat de Nepalezen meteen een sleuf voor de fundering kunnen gaan hakken en graven. Paul zorgt ervoor samen met een paar Nepali dat de kist die nog boven aan de weg staat wordt leeggehaald, ruimt onze eettent in als opslag voor gereedschap en zorgt dat de betonmolen in elkaar wordt gezet. Hugo zet een productielijn op voor het slijpen van staal en betonijzer. Hans en Fabienne gaan samen met Jit de nieuwe waterbron inspecteren. Na de aardbeving geeft de oude bron nog nauwelijks water en het dorp heeft zelf nauwelijks genoeg water om van te drinken, wassen en koken. Wij hebben veel water nodig om cement van te maken. De bron ligt ver weg en het is nog niet zo makkelijk om het water naar het dorp te brengen. Van een Nepalees die een stuk hogerop woont, mogen we tijdelijk voor de bouw zijn water gebruiken en is het waterprobleem voor de bouw even niet meer zo urgent. Daar kijken we volgende week dan naar.

Na een paar uurtjes is het al een drukte van belang op de bouwplaats. Er wordt gegraven en gehakt en er is een productielijn opgesteld voor het voorbewerken van het betonijzer en plaatjes staal. Uit de bouwradio klinkt de top 2000 er wordt er lustig op los gezongen. Aan het einde van de dag ligt het hout voor de bekisting in de sleuf en is ook de tweede bouwplaats al uitgetekend. Om zes uur wordt het hier in Nepal donker, maar na het avondeten werken we met bouwlampen aan nog tot negen uur door. Dat zijn de Nepalezen niet gewend, maar daar zullen ze dan toch aan moeten wennen.

 

IMG_0273 IMG_0256 Nepal - 20151117_02 Nepal - 20151117_01

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *