Graven op bouwplaats 4

Woensdag 25 november

We zijn vandaag precies op de helft van ons verblijf in Thulo Parsel. We hebben al veel gerealiseerd. We hadden echter verder kunnen zijn als er geen brandstofcrisis was. Maar ja, het is niet anders.

De Nepali zijn vandaag wat later. Het is namelijk ‘full moon day’, vannacht wordt het volle maan en dat is belangrijk voor de boeddhisten. Ze houden ‘s ochtends vroeg thuis een ‘puja’. Ze branden wierook en bidden voor hun goden met de hele familie.

We horen al de hele week een vreemd geroffel uit de verte. We dachten eerst dat het een machine was, maar Jit legt uit dat dat een hindoeïstisch ritueel is. Medicijnmannen houden hun ritueel een week lang 24 uur per dag, waarschijnlijk voor iemand die ernstig ziek is.

We starten vandaag op bouwplaats 4. Hans en Johan hebben gisteren de bouwplaats al uitgezet en de gleuf voor de fundering kan uitgehakt worden. Dit is het huis van Fursang. Fursang is ook porter bij trekkings en is een arme jongen. Zijn eerste vrouw is overleden en hij heeft een dochtertje van zes. Zijn nieuwe vrouw is in verwachting en met het nieuwe huis hoeven ze dan in de winter niet meer in de tijdelijke tent te overnachten.

De metselploeg kan nu gaan metselen op de balkenlaag van huis 1. We binden een touwtje van 1 meter hoog als doelstelling voor vandaag. We leggen letterlijk de lat hoog. Bij bouwplaats 2 en 3 kunnen we vandaag even niet verder. Daar moet eerst zand worden geleverd. We hopen dat morgen weer een truck met zand arriveert. Helaas hebben we nog geen positief bericht over de balken. De werklui van de zagerij worden morgen terug verwacht. Met een beetje geluk hebben we dan zondag misschien balken.

Bouwplaats 4 is om drie uur al uitgegraven. Dat ging snel vandaag. De vier Nepali die daar aan het werk waren zijn ineens verdwenen. En als we het navragen, blijken ze naar een bruiloft te zijn.

Het metselen van huis 1 gaat niet snel. Aan het einde van de dag staat er 30 cm op de balkenlaag. Als we het even doorrekenen, betekent dat dat ze zaterdag of zondag pas klaar zijn met het metselen van laag 2. Dat is te laat. Morgen moeten daar wel mannetjes bij. We krijgen bericht dat de truck niet arriveert. Door de slechte kwaliteit van de diesel, hapert de motor. De chauffeur gaat het toch proberen om vannacht nog door te rijden. Als we in onze tent kruipen, is de bruiloft in volle gang. De hindoepop schalt door het hele dal.

nepal - 20151125-01 nepal - 20151125-02 nepal - 20151125-03 nepal - 20151125-04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *